Ketojenik Diyet ve Faydaları

Ketojenik Diyet Listesi 1920’lerden beri epilepsi tedavisinde kullanılmaktadır. Bazı durumlarda bu hastalarda ilaç ihtiyacını tamamen ortadan kaldırabilmektedir. 1960’lı yıllardan itibaren ise yaygın olarak obezite tedavisi için en yaygın yöntemlerden biri olarak bilinir. Son on yılda yapılan bilimsel çalışmalarda ketojenik diyetlerin diyabet, polikistik over ve kardiyolojik hastalıklar üzerindeki risk faktörlerinde iyileşme sağlayabileceği gösterilmiştir.

Ketojenik diyetler
, karbonhidratlarda azalma (genellikle 50 g/gün’den daha az) sağlayarak protein ve yağ oranlarında nispi bir artışla uygulanmaktadır. Zayıflamada başarı sağlayan bu yaklaşıma bazı uzmanlar proteinlerin çok tüketilmesine bağlı olarak sağlanan doygunlukla beraber daha az kalori alındığını ileri sürerken genel kanı ketojenik diyetin faydasının vücutta farklı bir metabolik avantaj sağladığı yönündedir.

Ketojenik diyetin faydasının hangi faktörlerden kaynakladığını kısaca şöyle sıralayabiliriz.

1. Proteinlerin daha yüksek tokluk etkisi ve iştah kontrol hormonları üzerindeki etkileri nedeniyle iştahta azalma
2. Vücutta yağ birikmesinde azalma (lipogenez) ve yağ yakımında artış (lipoliz)
3. Dinlenik durumda daha fazla yağ yakma
4. Glukoneogenezin artan metabolik etkisi ve proteinlerin termik etkisi.

Fitklinik if diyeti edirne diyetisyen

Ketojenik Diyet Listesi

Karbonhidrat Alımı

Ketojenik diyetin en önemli unsuru karbonhidrat miktarındaki sınırlamadır. Bu diyette 50 gramın altında bir karbonhidrat almak gerekmektedir. 1 gram karbonhidrat 4 kcal olduğundan gün içerisinde karbonhidratlardan gelen enerji 200 kcal’nin üzerine çıkmamalıdır. Peki bu 50 gram karbonhidratı nasıl ayarlayabiliriz, hangi ürünlerde ne kadar karbonhidrat var?

Protein Alımı

Proteinler vücudumuzda en önemli makro besin ögesidir. Biyolojik fonksiyonların yerine getirilmesi ve kasların korunabilmesi için ketojenik diyette yeterli protein alınması gerekir. Kilogram başına en az 1 gram en fazla 1,5 gram protein alınmalıdır. Örneğin 80 kg bir bireyin kg başına 1,1 gram protein alabilmesi için gün içerinde 88 gram protein alması gerekmektedir. 1 gram proteinin enerji değeri 4 kcal’dir. Bu miktarda bir protein alımı ile 352 kcal alınmış olur.

Yağ Alımı

Almanız gereken karbonhidrat ve yağ miktarını hesapladıktan sonra günlük almanız gereken enerjiden bu değeri çıkararak yağ kaynaklarından ne kadar enerji almanız gerektiğini hesaplayabilirsiniz.
Karbonhidratlardan: 200 kcal, Proteinlerden ise 352 kcal hesaplamıştık. Diyelim ki örneğimizin günlük alması gereken enerji 1400 kcal olsun. 1400-200-352 işlemi sonucunda 848 kcal’nin yağlardan gelmesi gerekmektedir. 1 gram yağın 9 kcal olduğunu düşünürsek gün içerisinde 94 gram yağ tüketmemiz gerekmektedir. Tabi burada şunu kesinlikle göz ardı etmemeliyiz. Tükettiğimiz et ve süt ürünlerinden proteinlerle birlikte yağ aldığımızı unutmamalıyız. Örneğin: 150 gramlık bir et tüketiminde 30 gram protein alırken 25 gram yağ almaktayız. Almış olduğumuz yağın kalitesi de burada son derece önemli. Zeytinyağ, yağlı tohumlar (fındık, badem, ceviz), avokado gibi seçenekleri iyi değerlendirmeliyiz.

Beslenmenizdeki karbonhidrat, protein ve yağ miktarlarınızı basit bir şekilde ayarlayabilmek için arzu ederseniz bu linkten beslenme değişim listesine göz atabilirsiniz.

Diyetisyen Listesi

Ketojenik diyet listesi diyetisyen tarafından oluşturulmalıdır. Doktorunuzla görüşüp bu diyeti uygulamanızda herhangi bir problemin olmadığı yönünde görüş aldıktan sonra uzman bir diyetisyenden danışmanlık alabilirsiniz. Unutmayınız ki kendi başınıza değil, bir diyetisyen ve hekimle ketojenik diyet sürecini götürürerek sağlığınızı riske atmamış olursunuz.

Kaynak: tıklayınız.