Diyet yemekleri nasıl olmalı?

Diyet yemekleri, nasıl kilo verilir sorusunu soran herkesin ortak noktası. Çünkü zayıflama diyetleri sırasında bugüne kadar alışıla gelmiş pişirme yöntemlerinin dışında diyet yemekleri oluşturmak son derece önemli. Üstelik bunu yapmak hiçte zor değil. Küçük dokunuşlar yaparak sizlerde diyet yemekleri oluşturabilir, ailenizin sağlıklı beslenmesini sağlayabilirsiniz.

Fit yemekler sadece enerjisi düşürülmüş yemek anlamına gelmemeli. Tarladan tabağınıza kadar gelen besinlerin ruhunu hissederek, sürecini bilerek o besine şifa katmalısınız. Doğru pişirme yöntemleri, uygun gıdaların uygun ölçülerle bir araya gelmesi ile oluşan diyet yemekleri emin olun lezzetinden de hiçbir şey kaybetmeyecek.

Sizlere buradan yemek tarifi vermeyeceğim. Diyet yemekleri oluştururken dikkat etmeniz gereken önemli noktaların altını çizeceğim.

Sağlıklı yemeklerinpüf noktaları

1. Yemeklerinizi kızartmayın. Kızartma yöntemi hem besinlerde vitamin-mineral kayıplarının fazla olmasına hem de vücudunuza yanmış yağ (enerji) almanıza neden olur.

2. Et kullandığınız bir yemeğe ekstra yağ koymayın. Çünkü etler içerisinde yağ barındırırlar. Kısık ateşte etlerinizi pişirirken kendi yağlarını salmasını bekleyin. Böylece diyet yemeklerinizde ekstra enerji almamış olursunuz.

3. Yağda kavurma değil suda haşlama yöntemini tercih edin. Türk yemeklerinin yaygın özelliği ilk olarak tencereye yağın konulması ve üzerine soğan, biber vb. konularak kavrulmasıdır. Bu yöntem yerine soğan ve diğer sebzelerinizi suda haşlayarak hazırlayın.

4. Yemeklerinizi oluştururken farklı besin gruplarını bir araya getirmeye çalışın. Örneğin sebzeler ve etleri veya sebzeler ve kurubaklagilleri. Böylece besleyiciliğini artırırsınız.

5. Diyet yemekleri içerisinde tabii ki pilavda olur makarnada. Ama uygun hazırlama yöntemi ve uygun porsiyonla. İlk olarak tereyağ kullanmayın. Kremalı, yağlı soslar yerine sebze ve kurubaklagilleri pilavlarınıza ekleyebilirsiniz. Örneğin mercimekli, nohutlu bulgur pilavı.

6. Yemeklerinizi yaparken et suyu kullanmayın. Et suyu sanıldığı kadar yüklü bir vitamin mineral deposu değildir. Etin yağını içerir ve bu yağ doymuş yağ barındırır. Bunun yerine sağlıklı zeytinyağını tercih edebilirsiniz.

7. Sebze yemekleri yaparken biraz diri olmasını sağlayın. Sebzelerinizi mümkün olduğu kadar haşlayarak tüketin. Haşlama işlemi bittikten sonra sebzelerinizi soğuk sudan geçirin ki kendi ısısıyla pişmeye devam etmesin, vitamin-mineral kaybı olmasın.

8. Etlerinizi ızgara yapmak yerine haşlama şeklinde tüketebilirsiniz. Haşlama yöntemiyle etin yağı suyuna geçer ve ızgara ile oluşan PAH (polisiklik aromatik hidrokarbon) dediğimiz kanserojen maddeden korunmuş olursunuz.